gyári munkás factory worker dolgozó gyár
Gazdaság

A recesszió ellenére sincs gond a hazai munkaerőpiacon

Portfolio
A gazdasági recesszió ellenére is stabil a hazai munkaerőpiac: a foglalkoztatottak száma közel 4,7 millió fő, miközben a munkanélküliség is alacsony szinten maradt.

Február és április között csaknem 4,7 millió volt a foglalkoztatottak száma, ami néhány ezer fős növekedést jelent az előző hónapokhoz képest. Mindeközben 197 ezer munkanélkülit számlált a KSH, majdnem pontosan annyit, mint a megelőző hónapokban. Ez azt jelzi, hogy miközben a magyar gazdaság immár a harmadik egymást követő negyedévben is visszaesett, a hazai munkaerőpiac kifejezetten ellenállónak bizonyul idén.

A közmunkásoktól és az átmenetileg külföldön dolgozóktól (akik a hazai foglakoztatási adat részét képezik) megtisztítva 4 millió 530 ezer foglalkoztatottat mutatnak a Portfolio számításai február és április között, ami szintén nem jelent érdemi változást az előző hónapokhoz képest. A fenti grafikonon látható, hogy tavaly tavasszal-nyáron rekordszintre emelkedett a foglalkoztatás, majd az energiaválság hatásai miatt kismértékben csökkent 2022 második felében. Idén azonban stagnál a foglalkoztatottak létszáma.

Hasonló trend figyelhető meg a munkanélküliségnél is. A tavalyi 3,2-3,3%-os mélypontról 4% fölé emelkedett a munkanélküliségi ráta, innen azonban nem nőtt tovább. Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag a munkanélküliségi ráta tetőzéséről beszélhetünk, áprilisban pedig kissé csökkent is a mutató. Igaz, az előző év azonos időszakához képest még növekedést látunk.

  • A férfiak körében a munkanélküliek száma 106 ezer fő volt áprilisban a hivatal becslése szerint, munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 4,1%-ra emelkedett egy év alatt.
  • A nőknél a munkanélküliek száma 91 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 4%-ra emelkedett.

Összességében a hazai munkaerőpiac az energiaválság és a gazdasági recesszió közepette is erős maradt. Ez azzal függhet össze, hogy a vállalatok igyekeznek megtartani a dolgozókat, hiszen a leépítés, illetve a későbbi toborzás költsége a kilábalás közepette magasabb lehet, mint a munkavállalók megtartásának költsége egy alacsonyabb termelési, illetve szolgáltatási szint közepette.

Tavaly nyáron a munkaerőhiány sosem látott mértéket öltött Magyarországon (hivatalosan elérte a 100 ezer főt a betöltetlen álláshelyek száma, vagyis a becslések szerint ennek többszöröse is lehetett a munkaerőigény), ami lassan mérséklődni kezdett; vagyis a cégek a recesszió közepette csökkentették a nyitott pozíciókat. A gazdaságot azonban továbbra is munkaerőhiány jellemzi, így a vállalatok tartanak attól, hogy leépítések esetén később nem találják meg a megfelelő munkaerőt. Ez kifejezetten fontos tényező abban, hogy a munkanélküliség a mélypontjához képest kevesebb mint 1%-pontot emelkedett eddig.

A következő időszak nagy kérdése az lesz, hogy hány cégnek kell átmenetileg felfüggesztenie vagy végleg befejeznie a tevékenységét a recesszió közepette. Ez ugyanis hatással lehet a munkanélküliség alakulására is. Ugyanakkor a munkavállalók szempontjából jó hír, hogy munkaerőpiac továbbra is feszes, így akit elbocsátanak, jó eséllyel talál másik munkát.

Címlapkép: Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna litvania