kongresszus amerikai választás 2022 törvényhozás capitolium stock amerika usa
Gazdaság

Közel lehet az idegőrlő amerikai hercehurca vége, de a megoldás csak átmeneti lesz

Portfolio
Az ügyre rálátó személyek szerint a republikánusok és a Fehér Ház tárgyalói egyre közelebb kerülnek egy olyan megállapodáshoz, amely az adósságplafon emeléséről és a szövetségi kiadások két évre történő korlátozásáról szól, mivel egyre kevesebb az idő egy katasztrofális amerikai fizetésképtelenség elkerülésére – írja a Bloomberg.

A két fél között az elmúlt napokban folytatott tárgyalásokon a lap forrásai szerint közeledtek az álláspontok, de a végleges megállapodás még nem született meg. A két félnek még meg kell állapodnia a felső határ összegéről.

A kialakulóban lévő megállapodás értelmében a védelmi kiadások jövőre 3%-kal emelkedhetnének Joe Biden elnök költségvetési előterjesztésének megfelelően. A megállapodás tartalmazna egy olyan intézkedést is, amely az ország elektromos hálózatának megújuló energiaforrásokkal történő korszerűsítését célozza, ami kulcsfontosságú éghajlati cél, miközben felgyorsítaná a csővezetékek és más fosszilis tüzelőanyag-projektek engedélyezését, amelyeket a Republikánus Párt támogat - mondták a megállapodást ismerő személyek.

Az alku 10 milliárd dollárral csökkentené az adóhivatal 80 milliárd dolláros költségvetés-emelését, amelyet Biden az inflációcsökkentési törvény részeként javasolt. A republikánusok nem támogatják az adóhivatal költségvetésének növelését, míg a demokraták szerint az emelés az adócsalások csökkenésével megtérülne.

Ami most formálódik, sokkal korlátozottabb lenne, mint a republikánusok nyitó ajánlata, akik az adósságplafon jövő márciusig történő emelését szorgalmazták, cserébe 10 évre szóló kiadási plafonért.

Korábban a New York Times is arról számolt be, hogy a tárgyalófelek közelebb kerültek az adósságkorlátról szóló megállapodáshoz.

Tudjuk, hogy miben vannak a nézeteltéréseink

- mondta Kevin McCarthy képviselőházi elnök a Capitoliumban újságíróknak, hozzátéve, hogy hétvégén is a megállapodáson fog dolgozni. Hozzátette: nehezen haladnak az egyeztetések, de addig fognak dolgozni, amíg megállapodásra nem jutnak.

Amennyiben hamarosan sikerül megállapodni, valószínűleg kedden szavaznak az alkuról a Képviselőházban. A szenátusnak ezután gyorsan kell cselekednie, hogy a megállapodást még június 1-je előtt Biden asztalára küldje, amikorra Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a minisztérium kifogyhat a készpénzből.

A következő napon több millió társadalombiztosítási kedvezményezettnek kell kifizetést teljesíteni, ami nyomást gyakorol a politikusokra, hogy oldják fel a patthelyzetet.

A Fitch Ratings szerdán megfigyelés alá helyezte az Egyesült Államok AAA hitelminősítését a lehetséges leminősítés szempontjából. Az S&P Global Ratingsnél az USA 2011-ben az adósságplafonról szóló hasonló pártpolitikai patthelyzet során elveszítette AAA besorolását.

A Fehér Ház és a pénzügyminisztérium szerint a Fitch lépése a vita gyors megoldásának sürgősségét mutatja. McCarthy azonban azt mondta, hogy nem aggódik a Fitch bejelentése miatt, és hogy a tárgyalófeleknek nincs szükségük arra, hogy a hitelminősítő intézet emlékeztesse őket a megállapodás megkötésének fontosságára.

Címlapkép: Getty Images

Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Ukrajna Gabona Haboru Export Importtilalom
olaf scholz g7 globális minimumadó
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
európai unió, európai bizottság, eu, brüsszel