Az élelmiszeripar az első negyedévben jelentős visszaesést tapasztalt mind a belföldi, mind az exportértékesítés terén. Az élelmiszeripari költségek csökkenése már érezhető a fogyasztói árakban, kivéve a sertéshúsok esetében, ahol további árnövekedés várható - írja a Világgazdaság.
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) társadalmi elnöke szerint nem működött az, ami korábban, jelesül, hogy az élelmiszeripar számára nehéz időszakokban az export jelentsen mentőövet a gyártóknak. Az export visszaesésének hátterében az alapanyaghiány és az energiahordozók árának növekedése állhat szerinte.
De jelezte, hogy az infláció lassulása pozitív hatással lehet a fogyasztásra, és remény van arra, hogy a második negyedév jobb eredményeket hoz mind a hazai, mind az exportpiacokon. A húsiparban költségoldalon nagy változatosság tapasztalható, például az energiaköltségek között. A csomagolóanyagok ára még nem csökkent, bár a forint erősödött, és a szénhidrogének olcsóbbak lettek.
Az élelmiszeriparban az alapanyagárak csökkenése mellett a sertéshúspiacon nem várható árcsökkenés a csökkenő kereslet ellenére sem a szakember szerint.
A német sertésárak történelmi csúcson vannak, ami további húsáremelkedést jelezhet, de a visszaeső fogyasztás ezzel szemben hat. A kötelező akciózások tovább bonyolítják a helyzetet az élelmiszeriparban.
Címlapkép: Getty Images.