nyugdíj átlagnyugdíj nyugdíjemelés nyugdíjas infláció
Gazdaság

Nemet mond a kormány a nyugdíjemelésre, aggódhatnak az idősek?

Portfolio
Nem valószínű, hogy az évközi nyugdíjemelés megvalósul, de a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval növelhetik az idősek ellátását - közölte Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke a Népszavával.

Juhász László a magas infláció miatt küldött levelében sürgette az évközi kiegészítő emelést, de az államháztartásért felelős államtitkártól érkezett válasz szerint a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok kérését. A NYUSZET vezetője ezért egy személyes találkozót kezdeményezett Banai Péter Jenő államtitkárral, hogy vitassák meg a 2023-ra tervezett infláció és az ehhez igazított nyugdíjemelés felülvizsgálatát.

Juhász László további intézkedéseket is javasolt, mint például egy egyszeri támogatást az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élőknek.

Azonban erre is elutasító válasz érkezett, amikor a kormány hangsúlyozta a nyugdíjak reálértékének megőrzését. A levélben kifejtett kéréseire a nyugdíjasok képviselőivel folytatott személyes találkozót javasolt.

Juhász emlékeztetett arra, hogy az idősek juttatásának értéke folyamatosan csökken az inflációval, és az átlagnyugdíj aránya is csökken az átlagkeresethez képest. Kifejtette, hogy az inflációra és nyugdíjemelésre vonatkozó jövőbeli becslések még messze vannak, és felelősségteljesen nem lehet megerősíteni vagy támogatni a kormány álláspontját. Emlékeztetett arra, hogy tavaly az infláció 5 százalékos becslése végül 15 százalékra emelkedett.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormánynak nem igazán van mozgástere a magas költségvetési hiány miatt. Áprilisban a kiadások 504 milliárd forinttal teljesültek magasabban, mint egy évvel ezelőtt, ami 16,3%-os növekedés, de a bevételi oldalon az áfabevételek is jelentősen visszaestek. A kiadási oldalon két lényeges, és negatív fejlemény van a költségvetés egyenlege szempontjából. Az egyik ilyen a kamatkiadások alakulása, amelyről részletesen már írtunk. Áprilisban ezen a soron 100 milliárd forintos többletkiadás keletkezett. A másik fejlemény sem meglepő a makrogazdasági adatok tükrében: a nyugellátások 427 milliárd forintban teljesültek az év negyedik hónapjában, ami 26%-kal, 88 milliárd forinttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul az infláció nem lassult, a novemberi korrekció pedig kötelező.

Címlapkép: Getty Images.

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ukrajna litvania