fed
Gazdaság

Nyomást helyez a Fed-re, hogy egyszerűen nem csökken az amerikai fogyasztás

Portfolio
Az amerikai fogyasztói kiadások a vártnál nagyobb mértékben nőttek áprilisban, ami tovább erősíti, hogy az Egyesült Államok GDP-je a második negyedévben is növekedhet. De azt is mutatja, hogy az infláció is felgyorsult, ami miatt a Federal Reserve egy ideig magasabb kamatlábakat tarthat.

A fogyasztói kiadások 0,8%-kal ugrottak meg a múlt hónapban - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium a Reuters szerint.

A márciusi adatokat felülvizsgálták, és a korábban közölt változatlanság helyett 0,1%-os növekedést mutattak. A Reuters által megkérdezett közgazdászok 0,4%-os növekedést jósoltak a fogyasztói kiadásokra, amelyek az amerikai gazdasági tevékenység több mint kétharmadát teszik ki.

A fogyasztói kiadások múlt havi emelkedése mérsékelte a közgazdászok várakozásait, amelyek szerint ebben a negyedévben erőteljes lassulás várható a növekedésben. Bár a fogyasztói kiadások az első negyedévben közel két éve a legnagyobb ütemben gyorsultak, a növekedés nagy része januárra koncentrálódott.

A fogyasztási kiadásokat a feszes munkaerőpiacon az erős bérnövekedés támogatja. A munkaerőpiac rugalmasságához, az ipari termelés fellendüléséhez és az üzleti tevékenység élénküléséhez járult hozzá, hogy a gazdaság az első negyedévi 1,3%-os éves szintű növekedést követően újra lendületbe jött.

A fogyasztói kiadások a januári emelkedés óta mégis lassultak, mivel az amerikaiak egyre árérzékenyebbek.

Az állami szociális juttatások is csökkennek, a háztartások megtakarításai fogynak, a hitelfelvétel is nagyon drágává vált, miután a Fed 2022 márciusa óta 500 bázispontos kamatemelést hajtott végre, amikor az amerikai jegybank az 1980-as évek óta a leggyorsabb monetáris politikai szigorítási kampányba kezdett az infláció megfékezése érdekében. A bankok is szigorítják a hitelezést a közelmúltbeli pénzpiaci zavarokat követően.

A Fed május 2-3-i kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyvei szerint a döntéshozók "általában egyetértettek" abban, hogy a további kamatemelések szükségessége, már nem teljesen biztos.

A személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe áprilisban 0,4%-kal emelkedett a márciusi 0,1%-os emelkedés után. Az áprilisig tartó 12 hónapban a PCE árindex 4,4%-kal nőtt a márciusi 4,2%-os emelkedés után.

Az ingadozó élelmiszer- és energiakomponensek nélkül a PCE árindex 0,4%-kal emelkedett a márciusi 0,3%-os emelkedés után. Az úgynevezett PCE-árindex magja éves szinten 4,7%-kal nőtt áprilisban a márciusi 4,6%-os emelkedés után. A Fed a PCE-árindexeket a 2%-os inflációs céljának eléréséhez követi nyomon.

Címlapkép: Getty Images.

dollár deviza árfolyam
Észak-Korea külföldi befektetőket keres kaszinóbizniszéhez
app store
didier reynders
fed kamat inflacio federal reservve
GettyImages-171721306
kínai megfigyelés, kínai titkosszolgálat, kínai elhárítás

Kiszámoló Miért nő a GDP?

A GDP mérőszámát, ahogy ma ismerjük, 1934-ben alkották meg és a híres Bretton Woods-i konferencián fogadták el...

2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
fed kamat inflacio federal reservve