Előfizetői tartalom

Tökéletes vihar az üzemanyagpiacon - Folytatódhat a drágulás?

Szinte az összes piaci szereplő nagy örömére az elmúlt hónapok az energiaárak beeséséről szóltak, ezt elsősorban a rendkívül enyhe télnek és az orosz energiahordozókról való sikeres európai leválásnak köszönhettük. Ezzel párhuzamosan valósággal beszakadtak itthon az üzemanyagárak, a tavalyi csúcsok óta a benzinnél és a dízelnél is bőven két számjegyű csökkenést láthattunk. Az elmúlt két hétben azonban úgy tűnik, hogy megtört a hónapok óta tartó trend, ismét emelkedésbe kapcsoltak az üzemanyagárak Magyarországon. De mégis mi fordíthatja, vagy akár már fordította is meg az irányt, milyen tényezők hatására drágul a benzin a kutakon? Mire lehet a továbbiakban számítani, ismét jöhetnek az egekbe szökő üzemanyagszámlák? Ezekre a kérdésekre keressük a választ elemzésünkben.

Nagyot estek az üzemanyagárak

Elsősorban a rendkívül enyhe tél és az orosz energiahordozókról való sikeres európai leválás miatt az elmúlt hónapok a meredeken csökkenő energiaárakról szóltak, ami természetesen megjelent a finomított olajtermékek, azaz a benzin és a dízel árának alakulásán is. A tavaly december eleji benzinárstop-kivezetés után szinte töretlenül zuhantak a jegyzések, de még hosszabb idősíkon nézve egészen elképesztő esésről beszélhetünk:

a dízel esetében tavaly október vége óta 35 százalékkal, a benzinért pedig a július eleji csúcshoz képest 28 százalékkal fizetnek kevesebbet a benzinkutak (nagyker ár).

holtank

A hazai üzemanyagár-esésnek volt egy kifejezetten érdekes aspektusa, a dízelár ugyanis sokkal meredekebben zuhant az elmúlt hónapokban, mint a benzin ára - április közepén egy közel 16 éves rekord dőlt meg, az adatbázisunk szerint ugyanis

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés