Előfizetői tartalom

Dübörög az IT-szektor, de Magyarország ezt nem teszi ki az ablakba

Portfolio
Az Európai Unión belül Magyarországon az egyik legalacsonyabb az infokommunikációs (IKT) szektorban dolgozó nők aránya. Hazánkhoz képest egyedül csak Csehországban dolgozik arányaiban kevesebb nő ebben az iparágban. Nálunk 13,6 százalékot, Csehországban 11 százalékot sem tesz ki a ráta, miközben az uniós átlag a 19 százalékot közelíti – derül ki az Eurostat friss adataiból. Ha pedig az IKT-szakemberek teljes létszámát (férfiakét és nőkét is) nézzük, akkor az mondható el, hogy az informatikusok munkaerőpiacon belüli arányát tekintve sem éri el Magyarország az uniós átlagot (4,1 százalék a hazai adat szemben az uniós 4,6 százalékos rátával).

2022-ben 9,4 millió ember dolgozott az infokommunikációs (IKT) szektorban, ami az EU teljes munkaerejének 4,6 százalékát tette ki – derül ki az Eurostat friss adataiból. A tavalyi adat a tíz évvel ezelőtti, 2012-es mutatót 1,4 százalékponttal haladja meg, miután az IKT-szektort sok más ágazathoz képest a globális pénzügyi és gazdasági válság hatásai kevésbé viselték meg.

Összességében 2012 és 2022 között közel 60 százalékkal nőtt az informatikusok száma az EU-ban, ami jelentősen, közel hétszeres mértékben haladja meg a teljes uniós foglalkoztatotti állomány 8,8 százalékos bővülésének mértékét. 

Elmaradunk az uniós átlagtól

A tagállamok között Svédországban a legmagasabb az IKT-szakemberek aránya a munkaerőpiacon (8,6 százalék), miután a skandináv országban közel 450 ezer informatikus dolgozik. A rangsorban ezután Luxemburg és Finnország következik 7,7, illetve 7,6 százalékos mutatóval, ami mintegy 24 ezres, illetve 200 ezres létszámot jelent. Viszonylag magas az IKT-szakemberek aránya a munkaerőpiacon Hollandiában Észtországban, Írországban, Dániában és Belgiumban, ahol a foglalkoztatottak legalább huszada az IKT-szektorban dolgozik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés