Előfizetői tartalom

Meglepő magyar beruházási adat érkezett

Portfolio
Az első negyedévben a beruházások volumene 1%-kal nagyobb volt Magyarországon, mint az előző negyedévben. A növekedés meglepőnek számít annak fényében, hogy a magyar gazdaság az év elején is recesszióban volt, igaz, "csak" a gépberuházások ugrottak meg, az építési fejlesztések lejtmenete folytatódott. Az egy évvel korábbihoz képest a beruházási volumen 2,8%-kal csökkent.

A beruházások két negyedévi esést követően tudtak emelkedni újra, és a fordulat különösen annak fényében meglepetés, hogy a tavalyi negyedik negyedév mennyire gyengén sikerült. A költségvetési kiigazítás, az elmaradó uniós források és a magasra emelkedő kamatok alapján inkább arra lehetett számítani, hogy folytatódik a lejtmenet.

A két nagy beruházási alcsoport ellentétes tendenciát mutat. A gépberuházás a 2021 eleje óta tartó enyhe csökkenő trendjéből tört ki, és új historikus csúcsra emelkedett. Az építési beruházások ezzel szemben folytatták az előző negyedévben megindult zsugorodást. Negyedéves összevetésben ez azt jelenti, hogy az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 1,6%-kal zsugorodott, míg a gép- és berendezésberuházásoké 5,9%-kal bővült.

Az egy évvel ezelőtti szintekkel összevetve az idei első negyedévet hasonló képet figyelhetünk meg: a KSH jelentése szerint a teljesítményérték csaknem hattizedét képviselő építési beruházások 8,5%-kal csökkentek, a több mint négytizedét kitevő gép- és berendezésberuházásoké 5,3%-kal emelkedett. Ez utóbbi elsősorban az import gépek és járművek csaknem 10%-os volumennövekedésének tulajdonítható.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés