Előfizetői tartalom

Nehezebb helyzetben vannak a fiatal nők Magyarországon, mint a férfiak

Portfolio
Minden kilencedik 15-29 év közötti magyar fiatal nem tanult és nem is dolgozott 2022-ben. Ez a 10,8 százalékos arány jobb az uniós átlagnál (11,7 százalék), derül ki az Eurostat friss adataiból. A hazai mutató az elmúlt 10 évben két esztendő kivételével folyamatosan csökkent, így az utóbbi évek tendenciái alapján jó esély van arra, hogy az EU által kitűzött célnak megfelelően 2030-ra 9 százalékra csökken a nem tanuló, nem dolgozó (NEET) fiatalok aránya Magyarországon; tavaly kilenc EU-tagállamban volt ennél a szintnél alacsonyabb a mutató. A nemekre bontott adatokból viszont az derül ki, hogy a nem foglalkoztatott és oktatásban, képzésben sem résztvevő fiatal nők hazai aránya valamelyest magasabb az uniós átlaghoz képest: a hazai mutató 13,3 százalék szemben az uniós 13,1 százalékkal.

A 15-29 éves fiatalok 11,7 százaléka nem tanult és nem is dolgozott tavaly az Európai Unióban – derül ki az Eurostat friss adataiból. 2021-hez képest 1,4 százalékponttal volt alacsonyabb a mutató, vagyis folytatódott az elmúlt évtizedre jellemző trend, miszerint fokozatosan csökken a nem tanuló, nem dolgozó (NEET) fiatal felnőttek aránya az EU-ban. 2013-ban még 16,1 százalék volt a ráta, azóta folyamatos csökkenés mutatható ki, ami alól csak 2020, vagyis a gazdasági válsággal kísért koronavírus-járvány kitörésének éve jelentett kivételt. Ekkor a mutató 13,8 százalékra nőtt a 2019-es 12,6 százalékról, miután a fiatalok NEET-aránya szorosan kapcsolódik a gazdasági teljesítményhez.

Az EU-s cél: 9 százalék

Miután 2017-ben még viszonylag magas, közel 14 százalék volt a NEET-fiatalok aránya az EU-ban, így az abban az évben az uniós intézmények által elfogadott Szociális Jogok Európai Pillére egyik célkitűzésként azt határozták meg, hogy 2030-ra 9 százalékra kell csökkennie a mutatónak. A 2030-ra szóló célkitűzéssel az EU intézményei arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy milyen gazdasági, társadalmi kockázatokkal jár, ha a 15-29 év közötti fiatalok nem dolgoznak, vagy nem tanulnak, vagyis az oktatásból és a munkaerőpiacról egyaránt kiszakadnak.

Az Eurostat frissen publikált adatai szerint tavaly már az EU-tagok egyharmadában volt alacsonyabb a NEET-fiatalok aránya a 2030-ra kitűzött 9 százaléknál.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés