Előfizetői tartalom

Hatalmas vesztesége volt az MNB-nek, de még nagyobb is lehetett volna a gyenge forint nélkül

Portfolio
2022-ben 402 milliárd forintos vesztesége volt az MNB-nek, ez lényegesen meghaladja az egy évvel korábbi 51,7 milliárdot, sőt az elmúlt húsz évben sem volt példa még csak hasonlóan nagy mínuszra sem. Ugyanakkor a magas kamatok miatt a veszteség lehetett volna sokkal nagyobb is, ha a kamateredményt nem kompenzálja a devizaváltáson elkönyvelt 800 milliárd forintos profit.

Szerdán jelent meg az MNB éves jelentése, mely szerint a jegybank vesztesége 402 milliárd forint volt 2022-ben. Sokan ennél lényegesen nagyobb mínuszra számítottak, ugyanis már az első félév 200 milliárd forintos deficitet mutatott, és az igazán magas kamatok csak 2022 második felében jöttek. Első ránézésre a jegybanki eredmény összetétele azt mutatja, hogy a nettó kamat-...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés