Előfizetői tartalom

Nyakunkon a klímaszezon, elszállhat a villanyszámla

Miután a május közepén beköszöntött esős, hűvösebb időben sok háztartásban még fűtöttek, a hónap második felében érkező nyárias kánikula miatt szinte egyik napról a másikra megjelent a hűtési igény is, ezzel lényegében elindítva a 2023-as klímaszezont. A légkondicionálókat egyelőre vélhetően még csak azok kapcsolják be, akik az átlagnál rosszabbul viselik a meleget, de a nyár folyamán biztosan lesznek olyan időszakok, amikor a klímaberendezések tömegesen állnak majd termelésbe itthon és Európában is. Ez pedig magasabb villanyszámlákat és az áramárak emelkedését is eredményezheti.

Jön a meleg, kelleni fog a légkondi

A magyar villamosenergia-rendszer terhelésének alakulása azt mutatja, hogy a légkondicionálók egyelőre még nem emelték meg érezhetően az országos áramfogyasztást, sőt, a rendszerterhelési értékek kis mértékben még csökkentek is a megelőző, hűvösebb időszakhoz képest.

rendszerterhelés
Forrás: Mavir

A késő tavaszi-kora nyári hónapok egyébként historikusan az év legalacsonyabb villamosenergia-felhasználású időszakát alkotják (a nyár végi-kora őszi periódussal együtt), mivel ekkor már általában nem kell fűteni, ugyanakkor még az egyre elterjedtebb (lásd a keretes írást) klímaberendezések hűtési célú beüzemelésére sincs szükség. A külső hőmérséklet alakulása erősen befolyásolja a földgáz- és villamosenergia-felhasználást, a hideg időszakban a fűtési igény, kánikula idején pedig a hűtési igény dobja meg a fogyasztást, amint ezt a Mavir grafikonja is jelzi a magyar villamosenergia-rendszerre (VER) vonatkozóan.

A magyar VER teljes bruttó villamosenergia-felhasználás havonta
Forrás: Mavir

Érezhető az energiaárak emelkedése

A rendszerterhelési és havi villamosenergia-felhasználási adatok szerint viszont 2022 nyarán nagyrészt elmaradt az áramfogyasztás légkondicionálók fokozott használatából eredő emelkedése. Ez mindenekelőtt a tőzsdei villamosenergia-árak - nagyrészt a gázárak kilövéséből következő - elszállásával magyarázható. A piaci áramárak emelkedése már 2021 nyarán elkezdődött, aminek terhét a spot piaci árat fizető vállalatok már azelőtt érezték, hogy a kormány júliusban bejelentette az egyetemes szolgáltatásban részt vevők rezsicsökkentésének részleges kivezetését. Ezért a vállalatok esetében már korábban, a lakossági (és az egyéb, egyetemes szolgáltatást igénybe vevő) felhasználók körében pedig 2022 júliusától komoly takarékoskodás indult az energiával, aminek egyik formája feltételezhetően a légkondicionálók be nem kapcsolása lehetett.

Miről szól még a cikk?

  • Hamarosan újra nőhet a villamosenergia-felhasználás, ahogy jön a hűtési szezon.
  • Érezhető a spórolás az energiaárak elszállása óta.
  • Milyen időjárással számolhatunk nyáron?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés