Előfizetői tartalom

Kína és az EU kölcsönösen beint egymásnak, Magyarország egyedül marad

A nyugati cégek egyre kevesebb tőkét fektetnek be Kínában, eközben pedig Peking is visszafogta az aktivitását a nyugati gazdaságokban. Az FDI-adatokból az látszik, hogy Magyarország szinte az utolsó ország, amelyik még Kínában kilincsel, ráadásul Peking és Brüsszel kölcsönösen olyan szabályokat dolgoznak ki, amelyekkel kiszoríthatják egymást a gazdaságaikból. Mindezek alapján a tőkebefektetések dimenziójában a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése egyértelműen megállt.

A zöldmezős közvetlen külföldi tőkebefektetések Kínában rekordalacsony szintet értek el, idén január és március között mindössze 59 projektet jegyeztek fel. Ez 34%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, és jelentős visszaesést a korábbi évekhez képest. Az összes negyedéves beruházás 3,2 milliárd dollárt tett ki, ami a 2020-as év azonos időszakában történt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés