Előfizetői tartalom

Nem becsüljük meg azokat, akik segítenek világra hozni a gyermekeinket

Portfolio
Az ápolók és szülésznők minden ország egészségügyi ellátórendszerének működtetésében kiemelt szereppel bírnak, azonban ez jellemzően nem tükröződik megbecsültségükben, vagyis a munkakörülményeikben és fizetésük mértékében. Így nem csoda, hogy más egészségügyi szakmákhoz hasonlóan e foglalkozások terén is számos országban jelentős a szakemberhiány, illetve a szegényebb országokból a gazdagabb államokba történő elvándorlás. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) honlapján nemrégiben megjelent elemzés azt vizsgálta meg, hogy a két szakma munkaerőhiányának kezelésében kulcsfontosságú két tényező, a munkakörülmények és a bérezés terén mennyire kritikus a helyzet az egyes országokban.

Alacsony bérek

A vizsgált 49 országból 34-ben az ápolók és szülésznők kevesebbet keresnek, mint átlagban a magasan képzett munkavállalók. Egyben e két szakma képviselőinek az egészégügyi dolgozók átlagfizetésénél is kisebb a bére azon országok közel felében, ahol rendelkezésre állnak ilyen adatok.

A nemek közötti bérszakadék az egészségügyi és ápolási ágazatban nagyobb eltéréseket mutat, mint sok más iparágban. Az órabérekre vonatkozó adatok szerint a női ápolók és szülésznők a vizsgált országok mintegy felében kevesebbet keresnek férfi társaikhoz képest.

Ez amiatt különösen aggasztó, mert az ápoló és szülésznő szakmát alapvetően nők által dominált foglalkozásoknak lehet tekinteni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés