Előfizetői tartalom

Levették a keresztvizet a magyar gazdaságról, oda lehet a növekedés

Szabó Dániel
A magyarországi makroadatok a közelmúltban bekövetkezett gazdasági visszaesést mutatnak, míg várhatóan 2023 második felében is csak lassú növekedés várható. Az OECD-előrejelzése szerint a reál-GDP 2023-ban stagnál, majd 2024-ben 2,5%-kal emelkedik. A fogyasztást és a beruházásokat várhatóan negatívan befolyásolja a magas infláció, a magas kamatlábak és az alacsony bizalom. Az infláció várhatóan jelentősen csökken 2023 közepe után, ami erősebb növekedést eredményez. A recesszió és a lassú fellendülés azonban a munkanélküliség enyhe növekedését fogja okozni. Miközben arra számítanak, hogy jóval magasabb lesz a költségvetési hiány, mint a kormány várakozása.

A 2022 második felében kezdődött gazdasági recesszió várhatóan 2023 első felében is folytatódik. Az idén áprilisi 24,0%-os inflációs adat alapján már elindult a lassulás, de ez még nem igaz az élelmiszerek és energia nélkül meghatározott maginflációra (áprilisban 17,1%). A magas pénzromlási ütem aláássa a háztartások vásárlóerejét és fogyasztását, miközben...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái