Előfizetői tartalom

Tudjuk, hogy mi a magyar gazdaság sikerének a kulcsa, már csak meg kellene keresni

Portfolio
A magyar gazdaság növekedési modellje a vége felé közeleg, át kell állni az innovációvezérelt fejlődésre - hangzott el az MNB Növekedési jelentésének mai bemutatóján. A jegybanki kutatás 1100 "rejtett magyar bajnokot", vagyis innovációvezérelt vállalkozást azonosított, sikerükhöz azonban többek között a sajátos finanszírozási igényeikre is megoldást kell találni.

A foglalkoztatáson alapuló, extenzív növekedési modell elérte a korlátait, a magyar gazdaságnak más szerkezetben kell tovább növekednie - mondta Balatoni András igazgató a Magyar Nemzeti Bank Növekedési jelentésének bemutatóján. A közgazdász rámutatott, az elmúlt években az átlagosan 3% körüli GDP-bővülésben fontos szerepet játszott a foglalkoztatottság emelkedése, ám ahhoz, hogy a lendület megmaradjon, a termelékenység gyorsabb ütemű növekedésére van szükség.

Erre van is tér, ugyanis az elmúlt években a termelékenység, a hatékonyságjavulás terén nem történt relatív előrelépés. A foglalkoztatás alapú termelékenység tekintetében a lengyelek és a csehek jócskán előttünk járnak, csak a szlovákokat előzzük szorosan.

Az extenzív modellről való átállás egyik kulcsfontosságú eleme az innováció, az innovációra alapozó vállalati fejlődés. Annál is inkább, mert ebben - udvariasan fogalmazva - vannak tartalékaink. Az európai innovációs felmérések alapján Magyarország a "feltörekvő innovátorok" csoportjába tartozik, ami diplomatikus megfogalmazása annak, hogy sem a "vezető", sem a "jelentős", sem a "mérsékelt" innovátorok szintjét nem érjük el. A szabadalmak száma például az elmúlt 15 évben annak ellenére nem nőtt, hogy közben a k+f kiadások emelkedtek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés