Előfizetői tartalom

Időzített bomba Olaszországban: nincs több ember, veszélyben vannak az EU-s fejlesztések

Időzített bombának nevezte az Olaszországban kialakult súlyos munkaerőhiányt az ország legnagyobb biztosítójának elnöke. Mintegy egymillió olyan álláshely van ugyanis az országban, amelyre nem találnak embert. A szakemberhiány miatt az ország gazdasági fellendítését célzó uniós helyreállítási projektek megvalósítása is veszélybe kerülhet. A római kormány nem bevándorlókkal kezelné a helyzetet, hanem az alapjövedelemben részesülők számának csökkenésével, illetve adókedvezményekkel kívánja elérni, hogy minél több olasz térjen vissza a munkaerőpiacra. Nem segíti elő a helyzet megoldását, hogy sok magasan képzett fiatal hagyja el az országot az alacsony bérek miatt. Továbbá a demográfiai helyzet is aggasztó: a születések száma tavaly történelmi mélypontra csökkent az országban.

A koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést célzó uniós infrastrukturális projektek megvalósítását is veszélyeztetheti a súlyos mértékű munkaerőhiány. Ezt állapította meg a római kormány által összeállított, a parlament elé napokban benyújtott jelentés. A dokumentum szerint az építőiparban, az IT-szektorban, a mérnöki képzettséget igénylő szakmákban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés