Előfizetői tartalom

A főnök kritizálása ma már nem számít karriergyilkos lépésnek

Nemrég még egyértelműen karriergyilkos lépésnek számított nyíltan bármilyen negatív felhangú megjegyzést tenni saját munkaadónkra, ami akár egy egész iparágon belül ellehetetleníthette az embert. Ma már a konstruktív, építő kritika létjogosultsága egyre nagyobb teret nyer. Az emberek nem akarnak mérgező, demotiváló helyeken és főnökökkel dolgozni, és mivel álláspiaci alkupozíciójuk erős, tehetnek a változásért - az előrelátó munkáltatóknál legalábbis mindenképp.

Nyíltan kritizálni valamelyik vezető viselkedését vagy szakmai döntését, indoklás nélkül, hirtelen felmondani egy cégnél, kijönni a sodrunkból egy értekezleten, esetleg keresetlen szavakkal illetni a munkaadónk valamilyen stratégiai döntését a közösségi médiában régóta kockázatos tettnek számít az ember további karrierje szempontjából.

Csakhogy az idők, a munkáltatók - és az álláspiaci erőviszonyok - is változnak. A szakmai alapú negatív észrevételeknek egyre inkább helye lesz azoknál a cégeknél, amelyek meg akarják tartani kulcspozícióban lévő munkatársaikat és saját jó hírüket akarják kelteni. Mindez még annak a hatása, hogy az emberek a Covid alatt rájöttek: nem akarnak nyomasztó, agresszív, destruktív, változásra és fejlődésre képtelen, az igényeiket figyelmen kívül hagyó közegben dolgozni. 

Olykor éppen a higgadtságunk elvesztésében rejlik az erő

Abbe pontosan emlékszik a pillanatra, amikor minden eldőlt. Ötletbörzén vett részt egy amerikai székhelyű magazinnál, ahol szerkesztőként dolgozott. Rengeteg, listába szedett ötlettel érkezett a megbeszélésre. Csakhogy valahányszor megpróbálta magához ragadni a szót, mindig félbeszakították.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés