Előfizetői tartalom

Százat vágott az MNB

Portfolio
A jegybank 15 órakor megjelent közleményéből hivatalosan is kiderült, ami már a 14 órás bejelentésből is sejthető volt: a Magyar Nemzeti Bank holanptól 17%-ról 100 bázisponttal, 16%-ra csökkenti az irányadó kamatot. A jegybank emelte az inflációs előrejelzését, a növekedési prognózisát változatlanul hagyta. A következő hónapokban folytatódhat az irányadó kamat csökkentése.

A jegybank közlemény így hangzik (kiemelések a Portfolio-tól származnak):

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a Kormány gazdaság-, illetve környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját.

A globális gazdasági kilátásokat továbbra is kettősség jellemzi. 2023-ban a fejlett országokban várhatóan lassul a kibocsátás növekedési üteme, míg a feltörekvő országok esetében a tavalyihoz hasonló növekedés várható. A legtöbb ország munkaerőpiacát feszesség jellemzi. A keresleti és kínálati tényezők következtében korrigáló energiaárak enyhítik az európai energiaválság negatív hatásait, ami a kontinens konjunktúrakilátásainak javulását vetíti előre. Ugyanakkor a folytatódó orosz-ukrán háború és az elhúzódóan magas inflációs környezet lefelé mutató növekedési kockázatokat okoz.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés