Előfizetői tartalom

Kellemetlen meglepetést hozott a brit inflációs adat

Portfolio
A brit infláció májusban 8,7%-on maradt, ellentmondva a várakozásoknak, amelyek enyhe csökkenést valószínűsítettek - derül ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból. A közgazdászok azt jósolták, hogy az éves ráta 8,4%-ra csökken, és tovább távolodik az októberi 11,1%-os, 41 éves csúcsot jelentő értéktől. A maginfláció, amely nem tartalmazza a volatilis élelmiszer-, energia-, alkohol- és dohányárakat, 6,8%-ról 7,1%-ra emelkedett. A Bank of England csütörtökön várhatóan 13. egymást követő alkalommal emeli a kamatlábakat az infláció elleni küzdelem jegyében.

Az Egyesült Királyságban az infláció jellemzően nagyobb, mint a többi nagy fejlett gazdaságban, a G7-ek között a legmagasabb, megelőzve a 8,0%-os olaszországi rátát. A Bank of England (BoE) a várakozások szerint holnap újra emeli az irányadó kamatot, 4,5%-ról 4,75%-ra. A szerdai adatközlés előtt a BoE szigorítási csúcsára vonatkozó (2024 eleji) piaci várakozás 6%-ra emelkedett....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés