Előfizetői tartalom

Drámai zuhanás: a 2008-as válság óta nem esett ekkorát a magyarok fizetésének az értéke

Portfolio
Nem csoda, hogy két számjegyű visszaesést mutat a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, hiszen a fizetések reálértéke a 2008-2009-es világgazdasági válság óta nem esett akkorát, mint most.

Áprilisban is spórolniuk kellett az embereknek, ami látszik a kiskereskedelmi forgalom adatain. Az élelmiszerforgalom volumenének visszaesése több mint 10%-os volt, ami azt jelezte, hogy a lakosság hasonló cipőben jár, mint a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakában. Ezt erősíti meg a KSH friss keresetei statisztikája, amely szerint áprilisban közel 7%-kal esett vissza a fizetések reálértéke.

Áprilisban a bruttó átlagkeresete 568 ezer forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 392 ezer forinton alakult. A bruttó átlagkereset 15,5, a nettó átlagkereset 15,4%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ez azt jelzi, hogy az elmúlt hónapokban látott gyors (16-18%-os) béremelkedési ütem kissé alábbhagyott.

A fegyverpénz egyszeri hatását kiszűrve a fenti ábrán látható, hogy a bérdinamika enyhén mérséklődik, így nem tudja tartani a lépést az árak 20% feletti növekedésével. Ez arra utal, hogy az ár-bér spirál ezekben a hónapokban lassulhat, így megtörhet az a folyamat, amikor az árak és a bérek egymást erősítő hatását láttuk (amit még tavaly a minimálbér és a bérminimum 20%-os növekedése indított el). Az ár-bér spirál makacsságát azonban a rendszeres kereseti adatok mutatják. Itt ugyanis nem érzékelhető a bérdinamika lassulása, sőt, a vállalati szektorban tartósan magas a béremelkedési ütem. A költségvetési szektorban ugyanakkor tovább lassult a béremelkedés.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés