Előfizetői tartalom

Nagyot javult a magyar gazdaság finanszírozási igénye

Portfolio
Az idei első negyedévben a magyar gazdaság (felülről számított) finanszírozási igénye a GDP 2,5%-ára csökkent, ezzel jelentősen javult a külső egyensúy. A fő ok természetesen az energiaimport értékének zuhanása, aminek következtében az áruk és szolgáltatások expot-import egyenlege újra többletbe fordult. A Magyar Nemzeti Bank ma megjelent statisztikáiból kiolvasható az uniós források apadása is.

A finanszírozási igényünk (ami a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) látványosan mérséklődött, ahogy a tavalyi év utolsó negyedében megfigyelt gázáresés az idei első negyedévben még intenzívebben folytatódott. A 2,5%-os GDP-arányos adat másfél éve a legalacsonyabb.

A javulás elsősorban az energiamérleg javulására vezethető vissza, ami éles felpattanást hozott az áru- és szolgáltatásmérlegünkben. Többletre utoljára 2021 első felében volt példa.

A finanszírozási képesség emiatt tehát a folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulása miatt javulhatott, eközben a tőkemérlegben romló tendencia figyelhető meg. Ennek oka az itt elszámolt uniós támogatások akadozása. Ahogy az alábbi ábrán látszik, bár az EU-transzferek állománya már eléri a 60 milliárd eurót, a friss beáramlás egyre lassabb. Évek óta nem "érkezik" olyan kevés támogatás, mint amekkorát az utóbbi négy negyedévben láttunk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés