Előfizetői tartalom

Óriási terve van a csődbe menekülésre Sri Lankának - öt napra bezárnak a piacok

Portfolio
Srí Lanka a hitelezőivel tárgyal az adósságterheinek könnyítéséről annak érdekében, hogy teljesítse a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kitűzött célokat és élénkítse a pénzügyi válság által súlyosan sújtott gazdaságát. Az ország arra kéri államkötvényeinek külföldi befektetőit, hogy fogadják el a 30%-os adósságcsökkentését (haircut), és hasonló engedményeket kér a többi dollárban denominált kötvény tulajdonosától is. A pánik elkerülése érdekében mától öt napra bezárnak az országban a pénzpiacok.

Srí Lanka nyilvánosságra hozta a jelentős hazai adósságának átstrukturálására vonatkozó tervét. Az ország központi bankjának kormányzója bejelentette, hogy a nemzetközi államkötvények külföldi befektetőitől 30%-os csökkentést, azaz "haircutot" kérnek, és hasonló engedményeket kérnek más, dollárban denominált kötvények tulajdonosaitól is az adósságátütemezési folyamat részeként.

A 22 millió lakosú szigetország tavaly élte át a legsúlyosabb pénzügyi válságot azóta, hogy 1948-ban elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától. Ez nagyrészt a súlyos dollárhiány miatt következett be, ami az ország első külföldi adósságtörlesztésének 2022 májusában bekövetkezett fizetésképtelenségéhez vezetett. Srí Lanka márciusban 2,9 milliárd dolláros mentőcsomagot kapott az IMF-től, és kötelezettséget vállalt arra, hogy adósságterheit fenntartható pályára állítja. A belföldi adósság átstrukturálása kulcsfontosságú az IMF programjának azon céljának eléréséhez, hogy 2032-re a teljes adósságot a GDP 95%-ára csökkentsék.

A szerkezetátalakítási terv tartalmazza a kincstárjegyek hosszú lejáratú kötvényekké történő átalakítását is. A helyben kibocsátott, dollárban denominált kötvények, például a Sri Lanka Development Bonds (SLDB) tulajdonosai három lehetőséget kapnak az átalakítás keretében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés