Előfizetői tartalom

Mi történik a forinttal? Máris célkeresztben a 400-as euró?

Hétfő óta már több mint 10 egységet gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben is. A hirtelen bekövetkezett gyengülés mögött elsősorban a hazai költségvetés helyzete és ebből adódóan a fiskális problémákkal kapcsolatos vélekedések állnak. Emellett pedig az Európai Bizottság legfrissebb jogállamisági  jelentése, valamint a Standard & Poor's péntek esti hitelminősítői felülvizsgálata is aggasztja a piaci szereplőket. Az események kapcsán sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mégis meddig gyengülhet a hazai fizetőeszköz az előttünk álló időszakban. Éppen ezért megnéztük, hogy technikai szempontból milyenek a hazai fizetőeszköz kilátásai, és hogy valósak lehetnek e a 400 forintos euróval kapcsolatos félelmek?

A magyar élelmiszeriparról, az élelmiszerinflációról és kilátásairól is szó lesz a július 25-i online klubrendezvényünkön, amely Signature előfizetőink számára ingyenes. Most érdemes előfizetői programunkhoz csatlakozni.

Diadalmenet után jött a fordulat

A tavaly októberi 431 forintos csúcsszint elérést követően június végéig már közel 15 százalékot erősödött a forint az euróval szemben, az elmúlt hetekben pedig az utóbbi másfél év egyik legfontosabb támaszszintjén, a 370-es szintek közelében mozgott a jegyzés, a lokális mélypontot pedig a 367 forintos árfolyamszint jelentette.

Az utóbbi napokban azonban igencsak megváltoztak a fundamentumok, ennek következtében pedig a hazai fizetőeszköz meredek gyengülésbe kezdett.

forint

Máris célkeresztben a 400-as euró?

Azt követően, hogy a tavaly ősz óta tartó csökkenő trendből kilépett az árfolyam, begyorsult a forintgyengülés, a június 30-i 373 forintos záróértékhez képest pedig már több mint 10 egységnyi a gyengülés mértéke.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés