FONTOS Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz
 
Előfizetői tartalom

Fogytán Európában az a fém, amiről soha nem hallott, de a fél világgazdaságot mozgatja

Portfolio
A gallium világpiaci ára 27%-kal emelkedett, válaszul arra a kínai döntésre, hogy ellenőrzi a különböző csúcstechnológiai iparágakban használt, hiánypótló fém exportját. Kína lépése megtorlásnak tekinthető a félvezetőiparát érintő kereskedelmi korlátozásokkal szemben, és része az USA és Európa azon szélesebb körű erőfeszítéseinek, hogy csökkentse Kína dominanciáját a kritikus nyersanyag-ellátási láncokban - írja a Bloomberg.

A galliummal és más kisfémekkel jellemzően nem kereskednek határidős tőzsdéken, és az árak referenciaértékeit olyan szereplők határozzák meg, mint a Fastmarkets, amelyek adatokat gyűjtenek a termelőktől, fogyasztóktól és kereskedőktől. A gallium ára pénteken elérte a 326 dollárt kilogrammonként, ami 43 dolláros, azaz 27 százalékos emelkedést jelent az előző héthez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés