Előfizetői tartalom

Sorra jönnek a félresikerült aukciók – Miért nem kellenek senkinek a magyar kincstárjegyek?

Érdekes folyamatok látszanak a rövid magyar állampapírok piacán azután, hogy a kormány diszkont kincstárjegyek (dkj) vásárlására kötelezte a befektetési alapokat. Már júniusban sem látszott igazán erős roham, júliusra viszont szinte teljesen elfogyott a kereslet, az eddigi öt aukció mindegyike sikertelen volt, vagyis nem sikerült eladni a tervezett mennyiséget. Finanszírozási szempontból korai lenne aggódni, hiszen a kötvényértékesítések továbbra is erősek, de jogosan merül fel a kérdés, hogy hol van az az 500 milliárd forintos extra kereslet, amiről a kormány beszélt az intézkedés bejelentése után.

Belenyúlt a kormány a kincstárjegypiacba Június elején jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy két lépéssel nyúlnak bele a befektetési alapok működésébe: a kötvényalapok, részvényalapok és vegyes alapok portfóliójában legalább 60 százalékban értékpapíroknak kell lenni, illetve az alapok likvid eszközeinek 20 százalékát is kötelezően diszkont...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés