Előfizetői tartalom

Sorra jönnek a félresikerült aukciók – Miért nem kellenek senkinek a magyar kincstárjegyek?

Beke Károly
Érdekes folyamatok látszanak a rövid magyar állampapírok piacán azután, hogy a kormány diszkont kincstárjegyek (dkj) vásárlására kötelezte a befektetési alapokat. Már júniusban sem látszott igazán erős roham, júliusra viszont szinte teljesen elfogyott a kereslet, az eddigi öt aukció mindegyike sikertelen volt, vagyis nem sikerült eladni a tervezett mennyiséget. Finanszírozási szempontból korai lenne aggódni, hiszen a kötvényértékesítések továbbra is erősek, de jogosan merül fel a kérdés, hogy hol van az az 500 milliárd forintos extra kereslet, amiről a kormány beszélt az intézkedés bejelentése után.

Belenyúlt a kormány a kincstárjegypiacba Június elején jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy két lépéssel nyúlnak bele a befektetési alapok működésébe: a kötvényalapok, részvényalapok és vegyes alapok portfóliójában legalább 60 százalékban értékpapíroknak kell lenni, illetve az alapok likvid eszközeinek 20 százalékát is kötelezően diszkont...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái