Előfizetői tartalom

Csúcsra pörgött az áramfogyasztás a hőség miatt

A hőség hatására az idei nyár legmagasabb szintjére emelkedett a héten a hazai áramfogyasztás, a most elért értékek ugyanakkor jelentősen elmaradnak a korábbi évek hasonló adataitól. A jövő hét első felében akár ismét megdőlhet a csúcs az újabb hőhullám megérkezésével.

A magyar villamosenergia-rendszer (bruttó) terhelése július 12-én szerdán 20 óra körül tetőzött 6093 MW-tal, meghaladva az idei nyár addigi csúcsának számító június 22-i (21:30 körül elért) 6054 MW-os szintet - derül ki a Mavir adataiból. A két csúcs nem meglepő módon a 2023-as nyár első két hőhulláma idején született, és van rá esély, hogy az országot most hétvégén elérő harmadik hőhullám alatt, azon belül elsősorban a jövő hét első felében ismét megdől az idei rekord. (A hétvégi alacsonyabb gazdasági aktivitás az energiaigény csökkenését vonja maga után.)

rendszerterhelési csúcs

A 2021. június 23-án felállított 6940 MW-os abszolút rekord viszont egyelőre valószínűleg nincs veszélyben, mivel a rendszerterhelés - a havi villamosenergia-felhasználási adatokkal együtt - jelentősen visszaesett az elmúlt körülbelül 1 évben a korábbiakhoz képest, feltételezhetően nem kis részben az energiaárak emelkedése miatt.

rendszerterhelési csúcs

A hőhullámok idején jelentkező áramfogyasztási csúcsok kialakulásának egyik fő hajtóereje a légkondicionálók fokozott használata, a magasabb áramárak miatt viszont feltételezhetően sokan takarékoskodnak a klímaberendezés használatával.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés