Előfizetői tartalom

Friss előrejelzés érkezett: Oroszország legalább 10 évig nyögi még a szankciók hatását

Portfolio
Oroszország gazdasága a következő 10 évben sokkal alacsonyabb gazdasági növekedést produkál majd ahhoz képest, amit a háború nélkül el tudott volna érni, és a szankciók hatása még 2030 után is érződni fog - erre jutott elemzésében a BMI (korábban Fitch Solutions) nevű elemzőközpont. Fontos hozzátenni, hogy Oroszország - bár több mint 1%-pontot veszít évente a háborúval a növekedéséből - a szankciók nélkül is lassabban növekedett volna, mint a hasonló adottságú többi ország, ugyanis komoly strukturális problémák hátráltatják. Ezeket pedig még egy elkötelezett kormány sem tudná könnyen megoldani - a jelenlegi kormány lépései pedig csak fokozzák a problémákat.

Az elemzőintézet hosszú távú (2023-2032-re vonatkozó) előrejelzése szerint az orosz gazdaság 0,6%-kal fog növekedni, ami az előző évtized (2012-2022) 1,1%-os növekedéséhez képest jelentős lassulást jelent. Ehhez azt feltételezték, hogy az előrejelzési időszakban az orosz gazdaság továbbra is meglehetősen szigorú gazdasági szankciórendszerrel szembesül, és az Európával folytatott energiakereskedelem az előrejelzési időszak végére közel nulla szintre csökken. A BMI felhívja a figyelmet, hogy ezzel

Oroszország a hasonló adottságú feltörekvő országokhoz képest lassabb növekedést fog felmutatni.

„A szankciók fenntartása súlyosan hátráltatni fogja a bruttó állóeszköz-felhalmozást, ami komolyan érinti az állami és a magánszektor beruházási képességét a kulcsfontosságú ágazatokban” - írják. A feldolgozóipar és a bányászat (beleértve az olajat és a gázt is) az ország hazai termelésének 25%-át, a kiskereskedelem 12%-át, a védelmi ágazat pedig 10%-át teszi ki. Az elemzőintézet szerint a kulcsfontosságú alkatrészekhez - például a túlnyomórészt nyugati vállalatok által gyártott félvezetőkhöz - való hozzáférés korlátozása és a háború miatt jelentősen megváltozott politikai prioritások együttesen az orosz feldolgozóipar hanyatlásához vezetnek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés