Előfizetői tartalom

Súlyos árat fizethetünk az akkumulátorgyárakért, ha Kína egyszer benyújtja a számlát

Kína egyre jobban kiépíti a totális megfigyelésre épülő rendszerét odahaza, miközben államközi hitelekkel, valamint befektetéseivel fokozza jelenletét más országokban is. Larry Diamond, a Stanford Egyetem professzora, a Hoover Intézet munkatársa ugyan elismeri a Kínával való kapcsolattartás és a partnerségi viszony ápolásának fontosságát, hangsúlyozza, hogy ebben átláthatóságra és kölcsönösségre van szükség. A Portfolio-nak nyilatkozva elmondta, hogy komoly kockázatokat rejthetnek a Magyarországra települő akkumulátorgyárak is.

Nagyon fontos elemzést adott ki márciusban a Világbank, a Harvard Kennedy School, az AidData és a Kiel Institute for the World Economy a Kína által az Egy övezet, egy út (mostanában már csak Övezet és Út) infrastrukturális projektben folyósított hitelekről, valamint az államközi kölcsönökről, amely rávilágított, hogy a fejlődő országokban ezek adósságcsapdává nőtték...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés