Előfizetői tartalom

Messze a dolláruralom vége, ahogy a magyar euróbevezetés is

Korai még temetni a dollárt, nyilatkozta Darrel Duffie, a Stanford Graduate School of Business dékánja és a Hoover Intézet vezető munkatársa a BRICS-országok, főleg Kína de-dollarizációs kísérleteiről. Szerinte ugyan teret veszíthet az amerikai dollár a nemzetközi kereskedelmi ügyletek menedzselésében, de ahogy az euró sem hozott jelentős változást a tőkeunió hiánya miatt, úgy ez korlátozza a mostani valutalázadás sikerét is. Az euró bevezetésével a közgazdász szerint jól Magyarország jól járna, de kérdés, hogy az euróövezeti országok mit szólnak ehhez.

Az orosz-ukrán háborút követő nemzetközi szankciók miatt Moszkva egyre több szövetségesét próbálja rábírni arra, hogy hagyjanak fel kereskedelmük dollárban való elszámolásával, helyette pedig egy új valutát használjanak. Főként Kína karolta fel az ötletet, amely nagyhatalmi terveit kergetve egy újabb frontot nyitna ezzel az Egyesült Államokkal szembeni rivalizálásában....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés