Előfizetői tartalom

Hőségriadó: hiába esett elég eső, ettől nem fog megoldódni a vízhiány

Nemzetközi tekintetben sem áll rosszul Magyarország a vízkészleteit tekintve: hazánkban elegendő mennyiségű és kiváló minőségű víz áll rendelkezésre. De akkor miért érkeznek az első hőség után néhány héttel sorra a bejelentések, hogy itt-ott locsolási, vízhasználati korlátozást kell bevezetni az ivóvíz fogyása miatt? Ráadásul idén jóval több csapadék esett tavasszal, illetve nyár elején is, mint az előző évben, így sokak számára érthetetlen az, hogy miért szembesültünk most is a tavalyihoz hasonló problémákkal. Ezeket a kérdéseket jártuk körbe Kurdi Viktorral, a Magyar Víziközmű szövetség elnökével, és kiderült, hogy valójában nem is azzal van a legnagyobb gond, amire a legtöbben gondoltunk volna.

Szeptember 12-én jön a fenntarthatósági üzleti konferenciánk, a Sustainable World 2023, részletek és jelentkezés itt:

Szentendre, Pomáz, Érd, Tárnok – e négy település csupán néhány azon városok közül, amelyeken az elmúlt hetekben valamilyen szintű vízkorlátozásokat kellett bevezetni, ennél viszont jóval több régiót érint a kisebb vagy nagyobb vízhiány a nyári időszakban. Ott, ahol I. fokú vízkorlátozásokat vezettek be, általában

  • tilos a közparkok, házi kertek tömlős locsolása 06-23 óra között,
  • tilos a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése,
  • tilos a gépjárművek tömlős mosása,
  • tilos úszómedencék töltése.

Nem kell sokat visszamennünk az időben ahhoz, hogy emlékezzünk a tavalyi aszály okozta problémákra: Solymáron például voltak olyan napok, amikor egyáltalán nem folyt víz a csapból, rengeteg településen pedig már másodfokú vízkorlátozást is be kellett vezetni. Bár a tavasszal és nyár elején leesett csapadék miatt idén jobb a helyzet, ezen a nyáron sem szabad figyelmen kívül a vízkészlettel kapcsolatos gondokat, hiszen azok következő években várhatóan ennél már csak súlyosabbak lehetnek.

De esett elég eső, nem?

A nyár elején több hír is megjelent arról, hogy már elegendő eső esett ahhoz, hogy a talajmenti rétegek vízkészlete a nyár végéig kitartson. A nagy hőség miatt azonban a felső rétegekben lévő csapadék sok helyen elpárolgott, és már csak fél-egy méter mélyen áll rendelkezésre a növényzetnek elegendő vízmennyiség.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés