Előfizetői tartalom

Enyhül a magyar dolgozók pénzügyi fájdalma, de nincs még itt az igazi fellélegzés

Portfolio
Májusban 4,1%-kal esett vissza a fizetések vásárlóértéke a KSH ma közzétett kereseti statisztikája alapján, azaz a februári 19,6%-os reálbér csökkenés után egyre inkább enyhül a magyar dolgozók pénzügyi fájdalma, de még mindig nem lélegezhetnek fel. Ez leginkább ősztől jöhet el, amikorra a visszatekintő éves infláció a 15-16% körüli éves nettó keresetemelkedés alá bukhat, így a fizetések vásárlóereje ismét érezhetően a pozitív tartományba lendül majd.

A KSH ma közzétett májusi kereseti statisztikájának egyik fő adata a reálbérek alakulása, hiszen a 20% fölé ugró infláció mellett rengetegen érezték meg a boltokban azt, hogy a megkeresett pénzük egyre kevesebbet ér. Amint az alábbi ábrán láthatjuk: a negatív reálbér alakulás idén februárban érte el a csúcsát, azaz a nehéz pénzügyi helyzet statisztikailag akkor tetőzött...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés