Előfizetői tartalom

Megállt a fogyasztás csökkenése - Itt a fordulat?

Portfolio
Júniusban naptárhatástól megtisztítva 8,3%-kal csökkent a kiskereskedelem volumene az előző év azonos időszakihoz képest, a visszaesés mértéke 4 hónap után csökkent 10% alá. Az előző hónaphoz képest már növekedést mért a KSH, ami biztató a kilátásokat tekintve.

Júniusban élénkült a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest, miközben az éves alapú visszaesés üteme is érdemben mérséklődött. Egy hónap alatt (májushoz képest) 0,7%-os növekedést mért a KSH. Ahogy az alábbi ábrán látszik, 2021-es szint környékén mozog a kiskereskedelmi forgalom volumene, érdemben elmaradva a Covid előtti szinttől.

Az elmúlt hónapokban a lakosság reálbérének a zuhanása miatt láttunk jelentős visszaesést a kiskereskedelemben. Az idei év elején az infláció 25% fölé emelkedett, miközben a bérek növekedése ettől érdemben elmaradt, így a lakosságnak érdemben vissza kellett fognia a fogyasztását. Az áremelkedési ütem mostanra kissé szelídül, így a kiskereskedelem (havi alapú) esése megállt.

Az éves alapú visszaesésben jelentős szerepe van az üzemanyagfogyasztás csökkenésének, tavaly ugyanis még a hatósági árak (480 forint) miatt érdemi keresletet láttunk, idén viszont a növekvő árak mellett ez már a múlté.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés