Előfizetői tartalom

Elképesztő ütemben javul a magyar külkeresekedelem

Portfolio
Egyetlen hónap alatt 1,5 milliárd eurós többlet alakult ki a magyar külkereskedelemben, ami történelmi csúcsot jelent. A KSH előzetes adatai alapján az export kedvezően alakul, miközben az import gyengélkedik.

Egyre inkább magunk mögött hagyjuk az energiaválság hatásait, ami tükröződik a külkereskedelmi statisztikákon is. Tavaly minden hónapban jelentős mértékű hiányt láttunk a külkereskedelmi mérlegben, majd idén februárban fordultunk át többletbe. Azóta folyamatosan emelkedik a szufficit, ami júniusban elérte az 1,5 milliárd eurót. Ilyen magas havi többletet az elmúlt évtizedekben egyszer sem láttunk.

Az 12 havi gördülő hiány ezzel 2 milliárd euróra csökkent, mindez pedig hatalmas javulás a tavaly év végén látott 8,7 milliárd euró után. Vagyis a tavalyi energiaválság közepette látott nagyon gyors romlást most ugyanolyan gyors javulás követi.

Júniusban az export euróban számított értéke 11%-kal nagyobb, míg az importé 4,7%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A kivitel erősödése kedvező jel a globális gazdaság, illetve legfőbb külkereskedelmi partnereink konjunktúrájával kapcsolatban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés