Előfizetői tartalom

Rengeteg pénz kell ahhoz, hogy ne szennyezzen a nehézipar Magyarországon

Csernus Dóra, Egyensúly Intézet
Magyarország vállalta, hogy 2050-re nettó nullára csökkenti az üvegházgáz-kibocsátásait, vagyis csak annyit bocsát ki, amennyit semlegesíteni is tud, például erdőkkel vagy mesterséges széndioxid-megkötési technológiákkal. Ez ma már nem „csak” klímapolitikai szempontból húsbavágó, hanem energiabiztonsági megfontolásokból is. A nehézipar nélkül pedig a klímasemlegesség nem érhető el, hiszen ez egy energiaintenzív iparág, amelyben fosszilis energiaforrásokat alapanyagként és energiahordozóként is nagy mennyiségben használnak. Az átállás forrásigénye nagy. De nagyságrendileg mégis mekkora? És ez hogy viszonyul a várhatóan rendelkezésre álló forrásokhoz?

Magyarországon a feldolgozóipar felel a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 17 százalékáért, ezzel az ágazat a legnagyobb kibocsátók között van Magyarországon. Ez egyébként nem csak klímavédelmi, hanem energiabiztonsági szempontból is fontos: a kibocsátások egy része ugyanis a gyártási folyamatok során lezajló kémiai reakciókhoz kapcsolódik, másik részük viszont...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái