Előfizetői tartalom

Újra beütött a defláció Kínában, miközben a nyugati világ még az inflációval küzd

Portfolio
A várt 0,4% helyett végül „csak” 0,3%-kal csökkentek a fogyasztói árak júliusban éves alapon Kínában, így ezzel két év után ismét beköszöntött a defláció az ázsiai óriásgazdaságban, amelyre az ’70-es években indult gazdasági reformok és nyitás óta csak ötször volt példa. Szintén intő jel a mélyebb gazdasági problémákra, hogy a kínai termelői árak a Reuters konszenzusában szereplő 4,1% helyett 4,4%-kal estek éves alapon, és ezzel sorozatosan már a tizedik egymást követő hónapban közölt mínuszos éves indexet a kínai statisztikai hivatal.

Az éves kínai fogyasztói árcsökkenés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az éves indexet lefelé húzta az élelmiszerek 1,7%-os árcsökkenése, enélkül stagnáltak éves szinten a fogyasztói árak, illetve az energiaárcsökkenés is lefelé húzó hatású volt. Havi alapon pedig 0,2%-kal nőttek a fogyasztói árak, így ez esélyt ad arra, hogy az év második felében a kínai inflációs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés