Előfizetői tartalom

Az akkumulátorgyárak árnyékában: mennyi most a lítium a magyar csapvízben?

Fontos tanulmány jelent meg a világ vezető tudományos folyóirata, a Nature által kurrált Scientific Reportsban a magyar vízbázis és ásványvizek lítiumtartalmáról. A gyakori alkálifém az egyik legfontosabb alapanyaga az akkumulátorgyártásnak, amely kifejezetten vízigényes folyamat. A kutatás meglepő eredményre jutott a hazai vízkészletek lítiumtartalmát illetően, ami annak fényében érdekes, hogy Magyarországon egyre több és több akkuipari beruházást jelentenek be, és ezek esetében gyakran felmerülnek az egészségügyi kérdések.

Hiánypótló tanulmány jelent meg a Nature kiadó a Scientific Reports nevű kiadványában, amely a lítiumszennyezés lehetséges növekedésére összpontosít a vízi környezetben és az ivóvízkészletekben a lítium akkumulátorok világszerte növekvő gyártása és újrahasznosítása miatt. A vizsgálat elsősorban a magyarországi csapvizek és ásványvízforrások jelenlegi lítiumtartalmának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés