Előfizetői tartalom

Az akkumulátorgyárak árnyékában: mennyi most a lítium a magyar csapvízben?

Szabó Dániel
Fontos tanulmány jelent meg a világ vezető tudományos folyóirata, a Nature által kurrált Scientific Reportsban a magyar vízbázis és ásványvizek lítiumtartalmáról. A gyakori alkálifém az egyik legfontosabb alapanyaga az akkumulátorgyártásnak, amely kifejezetten vízigényes folyamat. A kutatás meglepő eredményre jutott a hazai vízkészletek lítiumtartalmát illetően, ami annak fényében érdekes, hogy Magyarországon egyre több és több akkuipari beruházást jelentenek be, és ezek esetében gyakran felmerülnek az egészségügyi kérdések.

Hiánypótló tanulmány jelent meg a Nature kiadó a Scientific Reports nevű kiadványában, amely a lítiumszennyezés lehetséges növekedésére összpontosít a vízi környezetben és az ivóvízkészletekben a lítium akkumulátorok világszerte növekvő gyártása és újrahasznosítása miatt. A vizsgálat elsősorban a magyarországi csapvizek és ásványvízforrások jelenlegi lítiumtartalmának...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái