Előfizetői tartalom

Holnap eldől, recesszióban ragadt-e Magyarország

Portfolio
A második negyedévben véget érhetett a magyar gazdaság recessziója, de az idei növekedés így is elmarad a kormányzati várakozásoktól - ez rajzolódik ki a szakértők Portfolio számára küldött előrejelzéseiből, melyek a szerdán megjelenő GDP-adat előtt készültek.

A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,3%-kal meghaladhatta az előző negyedéveset, ezzel véget ért a recesszió - legalábbis a közgazdászok által adott előrejelzések konszenzusa (mediánja) szerint. A szakértők csupán negyede számít további visszaesésre - ezzel négy negyedévre nyúlna tovább a recessziós időszak -, háromnegyedük már a tendencia megakadására, pozitív GDP-adatra számít.

Ugyanakkor éves alapon továbbra is visszaesés várható: a második negyedévben a GDP 1,3%-kal alulmúlhatta az egy évvel korábbit.

Látszólag ellentétes mozgást mutat a kétféle mutató: az éves index 0,9%-os zsugorodásról süllyed tovább -1,3%-ra, eközben viszont negyedéves alapon három negyedév visszaesés után jön végre újra növekedés (lásd fenti ábránkat). A kétféle index közötti ellentmondás egyszerűen feloldható: az előrejelzők szerint a magyar gazdaság élénkülhetett a második negyedévben, de ennek mértéke elmarad a tavalyi (választási élénkítéstől is hajtott) második negyedévtől, ezért az éves mutató még lefelé tart.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés