Előfizetői tartalom

Kamatvágás és intervenció Kínában a gyenge gazdasági jelentésekre

MTI
|
Portfolio
Kínában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése és az ipari termelés bővülése júliusban éves szinten, és nőtt a munkanélküliség júniussal összevetve - áll a kínai statisztikai hivatal keddi jelentésében. A jegybank kamatvágással reagált, az állami nagybankok intervencióval fékezték a jüan gyengülését, a kínai részvények pedig estek.

  • A kínai ipari termelés bővülése 3,7 százalékra mérséklődött júliusban éves szinten a júniusi 4,4  százalékról. Az elemzői várakozások átlagában a júniusival megegyező, 4,4 százalékos ipari termelésnövekedés szerepelt júliusra. Az idei első hét hónapban az ipari termelés 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
  • Ugyancsak kedden ismertették, hogy a kínai kiskereskedelmi forgalom 2,5 százalékkal nőtt éves szinten júliusban, ami lassulás a júniusi 3,1 százalékhoz képest és elmaradt az elemzők által várt 4,5 százaléktól. Az idei első hét hónapban a kiskereskedelmi forgalom 7,33 százalékkal nőtt éves szinten.
  • A statisztikai hivatal kimutatása szerint az elemzői várakozásoknak megfelelően 5,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség Kínában júliusban a júniusi 5,2 százalékról.

A friss kínai adatok megerősítik a gazdasági lassulásról szóló általános képet. "Az utóbbi időben az összes fő aktivitási mutató alulmúlta a várakozásokat, a legtöbb mutató stagnált vagy alig bővült az előző hónaphoz képest" - mondta Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics közgazdásza a Reutersnek. Mivel az ingatlanfejlesztők, például a Country Garden pénzügyi gondjai rövid távon valószínűleg rányomják bélyegüket a lakáspiacra, figyelmeztetett, hogy a gazdaság recesszióba csúszhat, hacsak a gazdaságpolitikai támogatás nem erősödik hamarosan.

Lépett a jegybank

Kevéssel azelőtt, hogy a gazdasági adatok megjelentek volna, a kínai jegybank váratlanul kamatcsökkentést jelentett be:

  • a Kínai Népbank (PBOC) a korábbi 2,65%-ról 15 bázisponttal 2,50%-ra csökkentette az egyes pénzintézeteknek nyújtott 401 milliárd jüan (55,25 milliárd dollár) értékű egyéves középtávú hitelkeret (MLF) kamatát.
  • A központi bank emellett 204 milliárd jüant injektált hétnapos fordított repókon keresztül,
  • miközben a hitelfelvételi költségeket 10 bázisponttal 1,80%-ra csökkentette a korábbi 1,90%-ról.

A jegybank a lépéseket a bankrendszeri likviditási helyzet javításával magyarázta, az elemzők pedig úgy értelmezték, mint egy újabb stimulálási intézkedést a gyenge gazdasági helyzet javítására.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés