Előfizetői tartalom

Rendkívüli intézkedések jönnek Oroszországban, Putyin tárgyalásokat kezdeményezett

Portfolio
Vlagyimir Putyin elnök az orosz rubel elmúlt napokban látott zuhanása miatt tárgyalásokat kezdeményezett, hogy megállítsák a valuta leértékelődését, írja a Financial Times. A jegybank keddi, rendkívüli kamatemelése sem tudta erősödő pályára állítani a devizát, ezért válhat szükségessé új eszközök bevezetése. Putyin tőkekontrollban gondolkodhat, illetve a vállalatok exportbevételeinek kötelező, rubelre való átváltása is a tervek között szerepel. A hírek megjelenése után az orosz deviza árfolyama stabilizálódott.

Vlagyimir Putyin rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, miután az orosz valuta leértékelődését nem tudta megállítani a jegybank 350 bázispontos kamatemelése. Az orosz jegybank tegnap 12%-ra emelte az irányadó kamatot, szintén egy rendkívüli ülésen, hogy stabilizálja a rubel árfolyamát.

A monetáris szigorítás azonban eredménytelennek bizonyult, így már nem a jegybankárok, hanem az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kezébe kerül az irányítás.

Putyin meghallgatja az orosz pénzügyminisztérium javaslatait, amelyek szerint az exportőröknek át kellene váltaniuk devizabevételeik egy részét - ezek nagy részét jelenleg külföldön tartják - rubelre, mondták a tárgyalásokra rálátó források a Financial Times-nak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés