Előfizetői tartalom

Kimondták az ukránok, ami komoly gázpiaci figyelmeztetést jelent Magyarországnak

Portfolio
Minden előfeltétel adott ahhoz, hogy Európa orosz gáz nélkül is tudjon működni, így teljességgel biztos, hogy Ukrajna nem fog tárgyalni Oroszországgal a 2024 végén lejáró orosz-ukrán gáztranzit szerződés megújításáról – üzente meg újra az ukrán energiaügyi miniszter. Mindez azért komoly üzenet Magyarországnak is, mert a 15 éves magyar-orosz gázszerződésből az évi 1 milliárd köbméternyi mennyiség épp ezen orosz-ukrán tranzitszerződés nyomán érkezik Ukrajnán, Szlovákián és Ausztrián át Magyarország területére, így tehát ha kiesik 2024 után ez a mennyiség, akkor vagy át kell terelni más útvonalra, például a Török Áramlatra, ha lehetséges, vagy ez az orosz gázmennyiség tartósan kiesik Magyarországról.

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerdán nyilatkozott a Voice Of America amerikai műsorszolgáltató ukrán szolgálatának, és elég határozott üzeneteket mondott, június és július után immár harmadszor. Ezek lényege az, hogy egyrészt az orosz-ukrán háborúra tekintettel, másrészt mivel az orosz gázról való uniós leválást 2027-ig teljességgel megvalósíthatónak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés