Előfizetői tartalom

Valószínűleg hosszú időre vége az alacsony kamatkörnyezetnek

Portfolio
Annak ellenére, hogy a Federal Reserve 22 éves csúcsra emelte a kamatlábakat, a gazdaság továbbra is ellenállónak mutatkozik, a harmadik negyedévre szóló becslések szerint 2%-os növekedéssel folytatódhat az eddigi bővülési trendet. Ez egyes közgazdászokat arra késztetett, hogy megkérdőjelezzék, hogy a kamatlábak valaha is visszatérnek-e a 2020 előtt látott alacsonyabb szintre, még akkor is, ha az infláció a következő néhány évben a Fed 2%-os céljához igazodik - írja a Wall Street Journal.

A vita központi kérdése a "semleges kamatláb", amely azt az egyensúlyi pontot jelenti, ahol a megtakarítások kereslete és kínálata stabil gazdasági növekedést és inflációt eredményez. A semleges kamatláb, amelyet először Knut Wicksell közgazdász javasolt, közvetlenül nem megfigyelhető; a közgazdászok és a politikai döntéshozók a gazdasági viselkedésből következtetnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés