Előfizetői tartalom

Még mindig nem hatástalanította a kormány a költségvetés ketyegő bombáját, pedig fogy az idő

Egyelőre csak sejteni lehet, milyen megoldással küszöbölné ki az MNB várható negatív tőkéje miatti feltőkésítési kötelezettséget a kormány. Hivatalosan továbbra sem nyújtották be a jegybanktörvény ismételt módosítását, a hírek szerint az Európai Központi Bank (EKB) szakvéleményére várunk. A kérdéssel a következő hónapokban foglalkozni kell, ellenkező esetben a 2024-es költségvetésen akár 300-400 milliárd forintos lyukat is üthet a jegybank tőkevesztése.

Nem jött be az ötödölés Évekig folyamatosan nyereséges volt az MNB, aminek köszönhetően osztalékot is tudott fizetni a költségvetésnek. 2022-ben aztán fordult a kocka, hiszen több mint 400 milliárd forintos vesztesége volt a jegybanknak. Ezzel a tőkéje még pozitív maradt, azonban idén akár 1500-2000 milliárd is lehet a mínusz. Ennek oka az, hogy az elmúlt években jelentősen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés