Előfizetői tartalom

Újabb súlyos kamatemelésről döntött a török jegybank

Portfolio
Törökország központi bankja meglepő lépést tett, amikor 25 százalékra emelte a kamatlábat, ezzel eltávolodva Recep Tayyip Erdogan elnök nem konvencionális gazdaságpolitikájától. Ez a 7,5 százalékpontos kamatemelés a legutóbbi, 15 százalékról 17,5 százalékra történő emelést követi, amely éppen a múlt hónapban történt. A legtöbb közgazdász konzervatívabb, 20 százalékra történő kamatemelésre számított.

A központi bank döntését az infláció alaptendenciájának folyamatos emelkedését jelző mutatók indokolták. A bank hangsúlyozta elkötelezettségét a monetáris szigorítás fokozatos erősítése mellett mindaddig, amíg az inflációs kilátások jelentős javulása nem következik be. A bejelentést követően a török líra 1,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben, ami...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés