Előfizetői tartalom

Jerome Powell: Ha kell, tovább emeljük a kamatokat, nem állunk meg a célig

Portfolio
Megtartotta szokásos éves értékelését Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a Jackson Hole-i konferencián. A jegybankelnök szigorú, de kiegyensúlyozott üzenetet küldött. Elmondta, hogy az amerikai gazdaság túl erős, az inflációs cél eléréshez mindenképp csekélyebb, potenciális szint alatti növekedésre van szükség, és ha ehhez további kamatemelések kellenek, akkor a Fed meg fogja azt lépni. A másik fontos üzenet, hogy a jegybankelnök elmondta: a munkaerőpiaci folyamatok egyre szorosabb összefüggést mutatnak az inflációval, így amennyiben a feszes munkaerőpiac nem válik lazábbá, a Fed közbeavatkozhat. A következő döntések során a jegybank óvatosan jár majd el, de ha szükség lesz rá, tovább fogja emelni a kamatokat. A 2%-os cél nem változik, és azt minden körülmények között eléri a jegybank - mondta.

Jól alakul az infláció, de még mindig bőven van tennivaló Jerome Powell azzal kezdte beszédét, hogy elmondta: idén kissé többet fog beszélni, mint egy éve ilyenkor, de az üzenet hasonló lesz. Ez már önmagában sem jelentett sok jót, egy évvel ezelőtti beszéde ugyanis valóban tömörre, de velősre sikerült, a szigorú üzenettel akkor meg is rázta a piacokat. Ezután elmondta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés