Előfizetői tartalom

Elképesztő erőben az Egyesült Államok - de a hopp után hamar jöhet a kopp

Portfolio
Az amerikai gazdaság egy kisebb recesszióval leküzdheti az inflációt - így szóltak legtöbbször az idei évre vonatkozó gazdasági várakozások. Ehhez képest az amerikai munkaerőpiac továbbra is erős, sőt úgy tűnik, hogy a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben még egy sebességgel feljebb kapcsolt. A Commerzbank elemzői felteszik a kérdést: tarthatatlan lett az amerikai recesszióra vonatkozó prognózis? A pontosabb képhez az elemzők megvizsgálták, hogy a múltban bekövetkező recessziók előtti időszakokban hogyan teljesített az amerikai gazdaság. Tanulságos megállapításokra jutottak.

Talán visszásan hat a kijelentés, de a legnagyobb aggodalmat az amerikai jegybank számára most az erős gazdaság jelenti. Az amerikai reálgazdaság a vártnál sokkal ellenállóbb a kamatemelésekkel szemben, ami erőteljes inflációs kockázatokat hordoz magában - ráadásul az infláció (főleg a magindex) még mindig jócskán magasabb annál, mint ami az árstabilitáshoz kell. Emiatt könnyen lehet, hogy a Fed további kamatemeléseket fog végrehajtani a jövőben.

Lesz recesszió az Egyesült Államokban? Kijön a nehéz gazdasági helyzetből Európa idén? Meddig tart még a magyar recesszió? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Portfolio makrogazdasági konferenciáján, ahol hazai és külföldi előadók, neves szakemberek, döntéshozók is szép számban jelen lesznek. Jelentkezz még ma!

A júliusig tartó három hónapban átlagosan 217 ezer új munkahely jött létre az USA-ban, ami több mint kétszer annyi, mint amennyire a növekvő népesség munkával való ellátásához szükség lenne. A gazdasági növekedés az első félévben 2,3%-os volt, a Fed a trendszerű növekedést mindössze 1,8%-ra teszi.

usagdp230727

A Commerzbank az 1970 és 2008 közötti hét recesszió előtti munkaerő-piaci trendeket vizsgálta és vetette össze a jelenlegi helyzettel (a koronavírus-válság által kiváltott 2020-as recesszió különleges esetét kihagyták a vizsgálatból), hogy megállapítsa, hogyan teljesített a gazdaság korábban közvetlenül a recesszió előtt. Megállapították, hogy a havi foglalkoztatottság átlagosan 0,1-0,2%-kal nőtt a gazdaság ciklikus csúcspontját megelőző hat hónapban, ami a mai foglalkoztatási szintre átszámítva ez havi 150-200 ezer új munkahelyet jelentene. A recesszió első hónapjában a foglalkoztatási trend megfordul, a negyedik hónaptól kezdve a foglalkoztatás jelentősen csökkent.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés