Előfizetői tartalom

Amerika világuralmát akarják megdönteni - de mire elég a BRICS váratlan húzása?

Portfolio
A dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozó nagy meglepetése, hogy Szaúd-Arábiát – több másik országgal együtt - meghívták a nagy feltörekvő országok szerveződésébe. Ez új lendületet adhat a dedollarizációs folyamatnak, vagyis annak, hogy az amerikai dollárral szemben erősödnek a kihívók a domináns devizáért folytatott versenyben a globális kereskedelemben. Az ING Bank elemzésében azt vizsgálta meg, hogy mekkora gazdasági potenciál van a bővülő BRICS-ben, és hogyan növeli ez a dollár visszaszorulásának esélyét.

Bővül a BRICS

Tudható volt, hogy a BRICS-csoport bővítése a dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozón a napirendi pontok között szerepel, és sejthető volt, hogy az Egyesült Arab Emírségek (EAE), Egyiptom és Banglades meghívást kapnak a csatlakozásra, mivel ők már a BRICS Új Fejlesztési Bankjának tagjai. Végül nem csak az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom kapott meghívást, hanem Szaúd-Arábia, Irán, Argentína és Etiópia is.

A legnagyobb meglepetés Szaúd-Arábia megívása.

Már korábban is rebesgették, hogy az ország be akar lépni a csoportba, de a geopolitikai helyzet – az országnak különleges kapcsolata van a Nyugattal, míg több BRICS-ország és a Nyugat viszonya feszült - kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy Szaúd-Arábia meg meri-e lépni a formális politikai és gazdasági kapcsolatok kialakítását a BRICS-szel.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés