dohanyzas-dohany-cigaretta-cigarettazas-lany-no-cigaretta-ara-dohany-ara
Gazdaság

A tudósok 22 éves korig betiltanák a dohányzást - Íme a magyarázat, miért

Portfolio
Kutatók azt javasolták, hogy a dohánytermékek vásárlásának legális korhatárát 22 évre emeljék, miután egy tanulmány megállapította, hogy azok, akik 20 éves koruk előtt kezdenek el dohányozni, nehezebben tudnak leszokni. A japán kutatócsoport által végzett tanulmány 1382 dohányost és nikotinfüggőségi szintjüket vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik 20 éves koruk előtt kezdtek el dohányozni, magasabb nikotinfüggőségről számoltak be, és kevésbé sikeresen szoktak le, mint azok, akik 20 évesen vagy annál idősebb korukban kezdtek el dohányozni. Az eredményeket az Európai Kardiológiai Társaság 2023-as kongresszusán mutatták be Amszterdamban.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt javasolja, hogy a dohánytermékek vásárlásának korhatárát 22 évre emeljék fel a kormányzatok. Ez az ajánlás annak fényében született, hogy a 20 éves koruk előtt dohányozni kezdők számára jelentősen nagyobb kihívást jelent a leszokás. A kutatás szerint egy ilyen lépés potenciálisan csökkenthetné a nikotinfüggőség arányát világszerte.

A tanulmányt egy japán kutatócsoport végezte, akik 1382 dohányost vizsgáltak, akik egy kiotói dohányzásról leszoktató klinikára jártak. A résztvevőket két csoportra osztották aszerint, hogy mikor kezdtek el dohányozni: azokra, akik 20 éves koruk előtt kezdték el, és azokra, akik 20 évesen vagy annál idősebb korukban kezdték el.

A kutatásban résztvevők nikotinfüggőségének súlyosságát a kutatók a nikotinfüggőség Fagerström-tesztjével (FTND) mérték. Ez a szabványos eszköz a nikotintól való fizikai függőség intenzitását értékeli olyan kérdések segítségével, mint például "hány nappal az ébredés után szívja el az első cigarettát?" és "hány cigarettát szív el naponta?". A válaszokat ezután pontozzák és összesítik, hogy meghatározzák a függőségi szintet az alacsony (egy-kettő) és a magas (nyolc vagy magasabb) között.

Ezeken kívül a résztvevők leheletének szén-monoxid-szintjét is megmérték, ami azt jelezte, hogy az elmúlt 24 órában hány cigarettát szívtak el. Az összes résztvevő közül 556-an a 20. életévük betöltése előtt kezdtek el dohányozni - jelenleg ez a legális korhatár Japánban a dohányvásárláshoz -, míg 826-an később kezdtek el dohányozni.

Az adatok azt mutatták, hogy azok, akik 20 éves koruk előtt kezdtek el dohányozni, átlagosan napi 25 cigarettát szívtak, míg azok, akik később kezdtek el dohányozni, átlagosan napi 22 cigarettát. A korán kezdők magasabb légúti szén-monoxid-szintet is mutattak. Továbbá a korán kezdőknek csak 46%-a tudott sikeresen leszokni a dohányzásról, míg a 20 éves vagy annál idősebb korban kezdők körében ez az arány 56% volt.

Az eredményeket az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 2023-as kongresszusán mutatták be Amszterdamban. Dr. Koji Hasegawa, a Kiotói Orvosi Központ Nemzeti Kórházi Szervezetének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője elmondta: "Eredményeink azt mutatják, hogy a dohányzás korai elkezdése magasabb nikotinfüggőséggel jár, még fiatal felnőttkorban is".

Hozzátette továbbá, hogy a dohánytermékek vásárlásának törvényes korhatárának emelése ahhoz vezethet, hogy kevesebb ember válik nikotinfüggővé, és következésképpen csökkenhetnek a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatok.

Címlapkép forrása: Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hozam