Előfizetői tartalom

Megtévesztve érzik magukat a napelemesek, legalább 20%-kal romolhat a projektjük megtérülése

Portfolio
„A korábban napelemet beköttető magyar fogyasztók megtévesztve érzik magukat” – ezzel a címmel adott ki közleményt kedden délután a MANAP Iparági Egyesület arra reagálva, hogy a hétvégén a kormány azt jelentette be: a napelemet telepítők mindegyike átkerülne 2024-től az éves helyett a havi szaldó elszámolásba, jócskán rontva így a projektek megtérülését. Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke szerint „sok fogyasztó, különösen azok, akik tavaly októberben kérelmezték a csatlakozást, úgy érzik, most megtévesztették őket ezzel a hirtelen változással", hiszen akkor az volt az ígéret, hogy aki 2023 végéig csatlakozik a rendszerhez, még az akkor ismert éves szaldó rendszer szerint számolhat el, így tehát ennek ismeretében tervezte meg a beruházását, de ehhez képest most legalább 20%-kal romolhat a beruházás megtérülése. A szervezet szorgalmazza, hogy legyenek szakmai egyeztetések az iparági szervezetek és a kormány között, amelyre egyébként egy szintén kedden délután kiadott nyugtató közleményben az Energiaügyi Minisztérium is nyitottnak mutatkozott.

A közlemény felidézi, hogy "az Energiaügyi Minisztérium közelmúltbeli bejelentése a napelemes rendszerek elszámolási rendszerének megváltoztatásáról aggodalmakat váltott ki a megújulóenergia közösségében és a közel 200 ezer napelemet használó magyar fogyasztó között. A Lantos Csaba energiaügyi miniszter által ismertetett terv szerint ezentúl mind az idén újonnan telepített...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés