Előfizetői tartalom

Újabb szankciót kér Ukrajna az oroszok ellen, ami Magyarországnak is fájhat

Portfolio
A jelenlegi szabályozói környezetben az orosz nyersolajból finomított dízel, kerozin és más üzemanyagok kerülőúton bár, de megtalálják az utat Európába - ennek ismeretében Kijev a Moszkva elleni szankciók szigorítására szólított fel. Az ukrán elnök gazdasági tanácsadójának javaslata szerint ki kéne bővíteni az importtilalmat a finomított termékekre vonatkozóan olyan módon, hogy ne csak Oroszország irányából, de a harmadik országokból se lehessen a kontinensre importálni dízelt és kerozint. Egy ilyen lépés azonban vélhetően jelentős drágulást okozna az EU-s finomított termékpiacon, így Magyarország is megérezné ennek a hatását.

Be kéne zárni a "kiskaput"?

A Politicónak adott interjújában Oleg Ustenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója felszólította az EU-t, valamint az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat, hogy zárják be azt a "kiskaput", amely lehetővé teszi harmadik országoknak, például Indiának, Kínának és Törökországnak, hogy a moszkvai állami energetikai cégektől vásárolt nyersolajat benzinné, gázolajjá és más termékekké finomítsák, majd korlátozások nélkül értékesítsék tovább.

Még decemberben a G7-ek megállapodtak abban, hogy az orosz nyersolaj hordónkénti árának 60 dolláros felső határt (árplafon) állapítanak meg, ami azt jelenti, hogy az ennél alacsonyabb ár alatti értékesítés megengedett - ezzel az orosz költségvetési bevételek csökkentése volt a cél olyan módon, hogy közben az olajkitermelés ne essen vissza Moszkvában, ez ugyanis kínálati problémákhoz vezethetne. A G7-ek elképzelése az volt tehát, hogy pénzügyi értelemben "megszorongassák" Moszkvát, ugyanakkor lehetővé tegyék az olajpiacok további működését.

Összeségében eddig felemásnak mondható az eredmény: valóban jelentősen bezuhantak az orosz olajbevételek, és bár továbbra is termelnek (leszámítva az önkéntes csökkentéseket), de keleten és délen komoly felvevőpiacra leltek Kína, India és Törökország személyében, akik gyors ütemben vásárolják fel a világpiaci árakhoz képest olcsó orosz nyersolajat. A jelenlegi környezetben ezt

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés