Előfizetői tartalom

Kijött a hét legjobban várt adata: megugrott a munkanélküliség Amerikában, gyengül a dollár

Portfolio
Váratlanul megugrott a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban augusztusban, ami ugyan önmagában rossz hír, de közben felveti a lehetőségét annak, hogy a Fed törekvése a gazdaság lassítására és az infláció letörésére sikeres volt. Ennek hatására jelentősen gyengül a dollár az euróval szemben. A foglalkoztatottság növekedésének eltérő módszertannal mért dinamikája eközben nem lassult, ami kissé ront az összképen, és nehezebben értelmezhetővé teszi a helyzetet.

Augusztusban 187 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak (NFP) létszáma az USA-ban, ami megfelelt az előző hónapban látott növekedésnek - derült ki a munkastatisztikai hivatal friss közléséből. Az elemzők arra számítottak, hogy a foglalkoztatottság növekedése tovább lassul, 170 ezres bővülésre számítottak. Emellett nem módosították a júliusi, előzetes számokon sem.

Ez még önmagában nem kéne, hogy örömre adjon okot, hiszen az előző hónapokhoz képest a foglalkoztatottság dinamikája nem lassult érdemben, csakhogy az augusztusi közlés szerint

a munkanélküliségi ráta megugrott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés